MANUELE THERAPIE
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
Manuele therapie
De manueel therapeut
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn basisopleiding voor fysiotherapie een aanvullende opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarbij heeft hij extra kennis opgedaan over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.
Werkwijze manueel therapeut
De manueel therapeut die aan de SOMT (Stichting Opleiding Manuele Therapie) opgeleid is, gaat uit van een biopsychosociale benaderingswijze van het gezondheidsprobleem van de patiënt. Hij realiseert zich hierbij dat bewegend (dis-)functioneren van mensen niet alleen wordt beïnvloed door biologische factoren zoals de gewrichten of spieren, maar ook door persoons- en omgevingsgebonden factoren. In de visie van de SOMT is de zelfredzaamheid van de patiënt een belangrijk thema, waarbij de manueel therapeut dit proces kan begeleiden.
McKENZIE THERAPIE
De Mechanische Diagnose en Therapie volgens McKenzie voor a-specifieke rugklachten is in de jaren vijftig ontwikkeld door Robin McKenzie. Een inmiddels wereldwijd bekende fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland.
McKenzie Therapie
McKenzie Therapie
Het blijkt dat voor 80% van de a-specifieke rug- en nekklachten geen duidelijke oorzaak is aan te geven. Dit feit leidt vandaag de dag tot verwarring in de wetenschappelijke en medische wereld. Men is op zoek naar de pathologisch – anatomische verklaring van één van de meest frequent voorkomende aandoeningen in de westerse wereld. In ontwikkelingslanden lijken chronische rug- en beenklachten, veroorzaakt door de lumbale tussenwervelschijf nauwelijks voor te komen.
Met welke klachten kunt u terecht bij de McKenzie therapeut?
Het zijn deze a-specifieke rug-en nekklachten waar het McKenzie Concept zich mee bezig houdt.
Zowel voor de diagnose als de therapie gebruikt het McKenzie Concept echter geen pathologisch-anatomisch model, maar een ander classificatie model. Dit model is gebaseerd op de symptomen van de patiënt. Door te bepalen welke mechanische factoren van invloed zijn op het klachten patroon van de patiënt, wordt vervolgens vastgesteld welke oefeningen en adviezen voor de patiënt geschikt zijn. De oefeningen bestaan uit actieve oefeningen, die de structuur en stofwisseling van de weke delen, inclusief die van de tussenwervelschijf verbeteren. Deze oefeningen zijn gemakkelijk in het dagelijks leven in te passen.
Het doel van deze benaderingswijze is de patiënt onafhankelijk van manuele- en fysiotherapie te laten functioneren. Bij het McKenzie Concept staat de zelfwerkzaamheid van de patiënt centraal en is de therapie grotendeels “hands-off” voor de therapeut. Slechts indien de patiënt het niet meer alleen kan, zal de therapeut gerichte therapeutische technieken gebruiken.
SCHOUDERBEHANDELING
De schouder is een relatief complex gewricht door de grote mate van instabiliteit.
Hierdoor is het gevoelig voor een groot aantal aandoeningen.
Schouderspecialisatie
De schouder
De schouder is een relatief complex gewricht. De design van het gewricht laat toe om onze arm in alle richtingen te bewegen. Door de zeer uitgesproken beweeglijkheid van het gewricht is er evenwel een grote mate van instabiliteit.
Zolang alle componenten normaal functioneren kan de schouder perfect bewegen, zonder pijn en in alle richtingen. Indien een van de componenten van de schouder niet optimaal functioneert, wordt het gewricht zeer kwetsbaar voor allerhande letsels en kunnen er diverse problemen optreden die het normale functioneren plots veel moeilijker maken.
De anatomie van de schouder en enkele veel voorkomende aandoeningen nader toegelicht:
Anatomie
DRY NEEDLING
Dry Needling is een zeer effectieve en snelle manier om triggerpoints in spieren te behandelen.
Dry Needling
Dry Needling als onderdeel van Fysiotherapie
Dry Needling is een zeer effectieve en snelle manier om triggerpoints in spieren te behandelen. Hoewel Dry Needling vaak in verband gebracht wordt met acupunctuur, is het behandeldoel anders. Heel kort gezegd; acupunctuur werkt in op de energiebanen, en Dry Needling op triggerpoints (verkrampingen) in een spier. Wel wordt er gebruik gemaakt van dezelfde dunne acupunctuur naaldjes. Naast een Dry Needling behandeling, is bij ons ook triggerpoint therapie mogelijk zonder naalden.
Wat is een triggerpoint?
Hoewel de definitie en uitleg van een triggerpoint complex is, heeft u waarschijnlijk wel eens van de term ‘spierknopen’ gehoord. Triggerpoints (spierknopen) zijn lokale verkrampingen in een spier waardoor de spier zich niet meer goed kan ontspannen. De doorbloeding zal stagneren, afvalstoffen hopen zich op, de aanvoer van voedingsstoffen wordt moeizaam en er ontstaat een ‘energiecrisis’. triggerpoints zijn herkenbaar als een verharde en vooral pijnlijke plek in een spier. Naast lokale pijn, heeft elk triggerpoint zijn eigen uitstralingsgebied. Zo is het bijvoorbeeld te verklaren dat mensen met spierknopen in de monnikskapspier hoofdpijn ervaren.
ZIEKTE VAN PARKINSON
Als u problemen ondervindt bij uw dagelijkse activiteiten thuis, tijdens het uitoefenen van uw hobby’s of op het werk dan kan specifieke Parkinson training iets voor u zijn.
Ziekte van Parkinson
Op Pakinson gerichte training
Als u problemen ondervindt bij uw dagelijkse activiteiten thuis, tijdens het uitoefenen van uw hobby’s of op het werk dan kan specifieke Parkinson training iets voor u zijn. De training kunt u individueel volgen, maar ook in een klein groepsverband.
De training is gericht op, verbetering van conditie, reactievermogen, evenwicht, coördinatie en spierkracht.
Ook informeren wij over handige tricks en tips. En adviseren wij over oefenprogramma’s en gerichte trainingen voor thuis. Te denken valt aan dansen, Tai Chi, boksen en Nordic Walking. Wij zijn extra gespecialiseerd in PWR (Parkinson Wellness Recovery training), Parkinson en Boksen, Schrijven, Motivational Interview en Coaching en Cognitieve leervormen.
Multidisciplinaire aanpak
Er is altijd sprake van een multidisciplinaire aanpak bij de behandeling en training van de Parkinson patiënt. Middels testen worden de vorderingen geëvalueerd en vindt er terugkoppeling plaats met de verwijzer en/of medebehandelaars.
Voor een aantal kenmerken bij de ziekte van Parkinson kan fysiotherapie heel zinvol zijn, te weten:
MULTIPLE SCLEROSE / MS
De fysiotherapeut kan u helpen regelmatig en op de juiste manier te blijven bewegen, ondanks uw klachten.
Fysiotherapie & MS
Bewegen met MS
Dagelijkse beweging is belangrijk voor een goede gezondheid. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met MS. Als u regelmatig beweegt, gaat uw lichamelijke én geestelijke gezondheid er op vooruit. Beweging kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar kan soms wel de gevolgen van MS beperken. Mensen die regelmatig bewegen, voelen zich over het algemeen beter dan mensen die dat niet doen.
Door de behandeling zult u zich fitter en gezonder voelen en ook het verlies van de spierfuncties gaat minder snel achteruit. De behandeling bestaat meestal uit voorlichting en oefentherapie.
Multidisciplinaire aanpak
Er is altijd sprake van een multidisciplinaire aanpak bij de fysiotherapie behandeling en training bij de ziekte Multiple Sclerose.
Aandachtsgebieden van fysiotherapie bij de behandeling en training van mensen met de ziekte Multiple Sclerose:
FLEXCHAIR RUITERTRAINING
Voor ruiters met zit afhankelijke rijtechnische problemen, een echte eye-opener.
Flexchair Ruitertraining
Flexchair Ruitertraining
Voor de Flexchair Ruitertrainers is de flexchair hét hulpmiddel om bij ruiters stabiliteits-, houdings- en bewegingsproblemen in de bekken, de onderrug, als ook in de nek en de bovenrug visueel inzichtelijk te maken.
De Flexchair en de Flexchair Ruitertraining nader toegelicht >>
CONTACT
MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN INTAKE
Fysio-WB & Flexchair Ruitertraining
LET OP ! Nieuw werkadres
Medifit MCO (maandag, donderdag, vrijdag)
Moergestelseweg 34
5062 JW OISTERWIJK
Telefoon: 013-711 51 25
Medifit FCM (donderdag)
Raadhuisstraat 1a
5066 AP MOERGESTEL
Telefoon: 013-513 31 20
Ada Wouters-Brongers: