DE FLEXCHAIR

Voor ruiters met zit afhankelijke rijtechnische problemen, een echte eye-opener.

Voor de Flexchair Ruitertrainers is de flexchair hét hulpmiddel om bij ruiters stabiliteits-, houdings- en bewegingsproblemen in de bekken, de onderrug, als ook in de nek en de bovenrug visueel inzichtelijk te maken.

Bewegingsmechanismen Flexchair

De bijzondere stoel, feitelijk een kruk, heeft 2 verschillende 3-dimensionale bewegingsmechanismen. Gezeten op de kruk moet je als ruiter zelf je balans bepalen. Onder de kruk zit een sensor, die registreert waar het meeste gewicht zit en hoe je beweegt. De sensor is verbonden met een scherm, zodat je zelf kunt zien of je recht op de kruk zit en wat je doet met je gewicht. De sensor stuur je aan met je lichaam door bewegingen te maken vanuit je romp. Hierbij gebruik je de diepe rug- en buikspieren (je ‘core stability’ of rompstabiliteit). Met behulp van de Flexchair train je voldoende beweeglijkheid en stabiliteit van de romp. Je leert hoe je met kleine bewegingen vanuit je romp je paard zo goed en klein mogelijk kunt aansturen.

Persoonlijk verbetertraject

De Flexchair maakt je bewust van je bewegingen, maar ook van je onbewuste bewegingen. Via de sensor in de stoel worden persoonlijke meet- en trainingsgegevens van jou als ruiter onderzocht en vastgelegd in een database. Aan de hand van de evaluatie van deze gegevens stelt Fysio-wb een persoonlijk onderzoek- en oefentraject op om de spieren in de probleemregio’s aan te pakken. Fysio-wb adviseert en begeleidt ruiters bij een gericht trainingsprogramma van de intrinsieke spieren. Je werkt aan kleinere en stillere hulpen, waardoor je inwerking steeds verfijnder wordt en je beter gaat paardrijden.

DE RUITER

Hoe beter de ruiterzit hoe blijer het paard.

Bewustwording zithouding te paard

De ruiterzit is de laatste periode volop onder de aandacht. Steeds meer zijn we ons bewust van de grote invloed, die onze zit heeft op de wijze van bewegen van het paard, de activiteit van de bewegingen, als ook de aanleuning van het paard tijdens het rijden.

Onderzoek en analyse met de Flexchair kunnen rijtechnische vraagstukken inzichtelijk maken. Hierbij speelt de ervaring en het kritische oog van de fysio-Flexchair Ruitertrainer een hele grote rol. Als ruiter dien je bewust te zijn dat hoe beter je op het paard zit hoe `happier onze athlete’ wordt. En voor de wedstrijdruiters des te meer punten er gescoord zullen worden.

Trainingsmethoden

Om rijtechnische kwesties, ten aanzien van coördinatie, balans, lenigheid, concentratie en bewegingsgevoel op je paard aan te pakken zijn trainingen met de Flexchair zeer effectief.
Volgens een persoonlijk stappenplan pak je met de Flexchair en de specialistische hulp van een goede trainer op zeer effectieve wijze klachten aan in met name de zones van je bekken, rug of nek.

De praktijk leert, dat bij bewegingsbeperkingen van heup, bekken of rug de combinatie van passieve mobilisatie technieken vanuit de manuele therapie en actief trainen met de Flexchair tot zeer goede resultaten leidt. Blessures en pijnklachten, ook van de bovenrug en schouders kunnen behandeld worden.

DE RUITERTRAINING

Optimaliseren van de houding en souplesse van de ruiter.

Binnen de paardensport heeft de Flexchair de afgelopen jaren haar dienst bewezen. Middels de Flexchair leer je meer over je eigen lichaam en je houding te paard.

Rompstabiliteit als uitgangspunt

Je traint de beweeglijkheid van het bekken en de rug en de stabiliteit van de romp. Door het verbeteren van je rompstabiliteit zorg je dat je optimaal gebruik maakt van je zithulpen tijdens het paardrijden. Een ander belangrijk aspect is het voorkomen van blessures of rugklachten. De rompstabiliteit, oftewel ‘core stability’, is hiervoor zeer belangrijk. Je traint je intrinsieke spieren (diepe rug- en buikspieren), je werkt aan het kunnen geven van kleine hulpen en je wordt je bewust van je bewegingen in het zadel.

Trainen rompstabiliteit

Om ervoor te zorgen dat de kans op rug-, heup-, of bekkenklachten (en zelfs op nek- en/of schouderklachten!) klein blijft, is het trainen van je rompstabiliteit cruciaal. Hiermee vergroot je de belastbaarheid van je lijf. Je kunt gemakkelijker kleine, fijne zithulpen geven tijdens het paardrijden en je bent stabieler indien je paard een keer schrikt of struikelt. Het is belangrijk om dus naast het paardrijden op zich, ook ervoor te zorgen dat je zelf fit op je paard zit. Flexchair ruitertraining is hiervan een onderdeel, maar denk ook aan core stability oefeningen, fitness en kracht- en conditie training.

TARIEVEN

Persoonlijke trainingen & workshops

Flexchair Ruitertraining

€ 85,00 – 1e consult à 1 uur
€ 45,00 – 2e consult à ½ uur

Workshop

€ 55,00 – Basis workshop
€ 85,00 – Workshop Flexchair en paard
Vraag naar de voorwaarden en mogelijkheden.

Vergoeding door je zorgverzekeraar

Mocht je fysieke klachten hebben, dan valt de Flexchair Ruitertraining onder behandeling ‘fysiotherapie’ bij je zorgverzekeraar. Bij een aanvullende verzekering voor fysiotherapie worden de kosten vergoed.

FysioCompany WB heeft in 2019 met àlle zorgverzekeraars een contract onder bedrijfsnaam Fysiocompany Wouters-Brongers (niet vragen naar Fysiotherapie Wouters-Brongers)!  Voor meer informatie over tarieven neemt u contact op via: 073-623 2222

FysioCompany Wouters-Brongers | logo

DE TRAINERS

De gezichten

Als fysio-, manueel-, sportfysiotherapeut en enthousiast ruiter helpt het FysioCompany WB team ruiters al jaren om beter op hun paard te zitten.

Ada Wouters | Flexchair Ruitertraining

Ada Wouters-Brongers van Fysio-WB uit Oisterwijk is de grondlegger van het trainen van ruiters met behulp van de Flexchair.

Ada Wouters-Brongers

Saskia Heijkants | Flexchair Ruitertraining

Samen met fysiotherapeute Saskia Heijkants zijn de Flexchair Ruitertrainingen verder ontwikkeld.

Saskia Heijkants

CONTACT

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN FLEXCHAIR RUITERTRAINING

Fysio-WB & Flexchair Ruitertraining
Opleidingscentrum

LET OP ! Nieuw adres

Burgemeester Verwielstraat 67
5062 GC OISTERWIJK

Je bent van harte welkom in de nieuwe praktijk!

Ada Wouters:

Aanvullende informatie:

FysioCompany Wouters-Bongers: Fysiotherapie (inclusief de fysio-Flexchair training)
FysioCompany samenwerkende fysiotherapeuten

Lid Netwerk Flexchair Ruitertrainers

netwerkflexchairruitertrainers.nl

Stuur ons een terugbelnotitie

    Ik geef toestemming mijn gegevens te gebruiken zoals aangegeven in de privacyverklaring